Haberler

İstanbul’da Atıktan Enerji Kazanımı Tesisi

Yaklaşık 16 milyon nüfuslu bir metropol olan İstanbul’da 2018’den beri bir WtE tesisi yapım aşamasındadır. Proje İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından finanse edildi ve proje maliyeti 300 milyon Euro civarında. 2021 yılında faaliyete geçmesi beklenen WtE tesisi, faaliyete geçtiğinde Türkiye’nin en büyüğü olacak. Tesis, günde 3000 ton (İstanbul Belediye Katı Atıklarının %15’i) ve yılda yaklaşık 1 milyon ton, yani 77 MW güç kapasitesine sahip olacak. Bu, 1,4 milyon İstanbul konutunun elektrik üretimine ve yılda 1,4 milyon ton sera gazı emisyonunun azaltılmasına tekabül ediyor.

İstanbul’da Atık Geri Kazanım Projesi

Zeytinburnu (İstanbul) belediyesinde, yerel geri dönüştürülebilir malzemelerin ekonomiye kazandırılması amacıyla Sıfır Atık Mahalleleri oluşturmak için “Atık Geri Kazanım Projesi” başlatıldı. Atık kontrolü, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine, özellikle 11 numara – Sürdürülebilir Şehirlere ulaşmayı hedefliyor. Gelecek nesiller için temiz ve yaşanabilir bir dünya sağlamayı ve dolaylı olarak yerel halkın gelirini artırmayı hedefleyen ilçe, halihazırda birçok Atık Yönetim Projesi gerçekleştirdikten sonra ilk “Sıfır Atık Bölgesi” unvanını aldı.

Türkiye, Avrupa’nın plastik atık ithalatını durdurdu

Türkiye ile Almanya ve AB arasındaki siyasi ilişkiler art arda arzulanan çok şey bıraksa da, ticaret büyüyor ve gelişiyor. Federal İstatistik Ofisi’ne göre, 2020 Corona yılında bile Almanya’nın ihracatı yüzde 8,7 artarak 21,3 milyar avroya ulaştı. Beş yıl içinde, bu neredeyse yüzde 40’lık bir artış. Ancak bu, Almanya’dan Türkiye’ye plastik atık ihracatındaki gelişmeyle kıyaslandığında hiçbir şey. 2016’dan beri bu, 6700’den 136.000 tona yükseldi – yirmi kat artış. Ama bu artık bitti. Türkiye’nin yılın başında ithalat kısıtlamaları getirmesinin ardından, Temmuz ayı başında özel plastik atıklara tam bir ithalat yasağı yürürlüğe girecek.